späť na zákroky

Ako vyšetrenie prebieha?

Diagnostika sa vykonáva pomocou krvného testu. Vo vzorke krvi sa skúmajú hladiny protilátok IgG, ktoré detekujú prítomnosť potravinovej intolerancie. Ak je totiž tráviaci trakt zaťažený nevhodnými potravinami, môže viesť k syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva. Tá umožňuje baktériám, toxínom a veľkým molekulám potravín preniknúť do krvného obehu, čo vyvoláva imunitnú reakciu v podobe tvorby IgG protilátok a následné zdravotné ťažkosti.

 

Protilátka (imunoglobulín) je špeciálny proteín vytváraný imunitným systémom ako reakcia na cudzie látky (vírusy, baktérie alebo toxíny). Existuje niekoľko rôznych druhov imunoglobulínov, najznámejšie sú IgA, IgE, IgG a IgM.

Pre koho je vyšetrenie vhodné?

  • deti aj dospelí
  • pacienti s dlhodobými nešpecifickými prejavmi na koži
  • pacienti s pretrvávajúcimi problémami gastrointestinálneho traktu
check

Pre koho vyšetrenie nie je vhodné?

  • konečné rozhodnutie o vhodnosti vyšetrenia bude stanovené lekárom
cross-pink

Prečo test na potravinovú intoleranciu?

check-circle

presná identifikácia problémových
potravín

check-circle

zmiernenie alebo úplné
odstránenie zdravotných ťažkostí
po úprave stravy

check-circle

predchádzanie dlhodobým
zdravotným problémom

check-circle

eliminácia problémových potravín
zlepší celkovú kvalitu života

check-circle

zníženie potreby opakovaných
návštev odborných ambulancií a vyšetrení

Potravinová alergia
alebo intolerancia?

Viete, ako spoznáte, že máte potravinovú intoleranciu a nie alergiu? Odsledujte si čas, za ktorý po konzumácii vybraných potravín začnete pociťovať neželané zdravotné problémy. Zatiaľ čo príznaky potravinovej alergie sa objavia takmer okamžite, prejavy potravinovej intolerancie sa častokrát dostavia až o niekoľko hodín či dokonca dní neskôr. A práve v tom spočíva jej skrytá zákernosť. Kvôli oneskorenému nástupu neželaných príznakov si ju častokrát možno ani nespájate s jedlom.

potravinova-intolerancia-prejavy-medical-mkp
potravinova-intolerancia-prejavy-sledovanie-medical-mkp

Potravinová alergia

Potravinová alergia je pomerne zriedkavá, postihuje približne iba 2,5 % populácie. Medzi najčastejšie potravinové alergény sa radia arašidy, vajcia, mlieko, ryby, kôrovce a orechy (mandle a para orechy). Imunitný systém pri styku s nimi zareaguje spustením alergickej reakcie, počas ktorej telo produkuje špecifické protilátky typu IgE. Prejavy sa spravidla objavia v priebehu niekoľkých minút po konzumácii, prípadne styku s danou potravinou a v niektorých prípadoch môžu vyústiť až do života ohrozujúceho anafylaktického šoku.

Aké sú prejavy?

  • kýchanie, slzenie očí a nádcha

  • podráždenie pokožky a vyrážky

  • opuch a svrbenie

Potravinová intolerancia

Potraviny sa počas trávenia rozkladajú na menšie časti (aminokyseliny, cukry a pod.), ktoré prechádzajú cez črevnú stenu do krvného obehu. Ak je tráviaci trakt sústavne zaťažený problémovými potravinami, môže dôjsť k syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva. Ide o stav, kedy sa medzi jednotlivými bunkami črevnej sliznice vytvoria „diery“, cez ktoré môžu do krvného obehu preniknúť baktérie, toxíny a veľké molekuly potravín. Na tieto telu cudzie látky reaguje organizmus tvorbou protilátok typu IgG. Tie na rozdiel od protilátok pri potravinovej alergii možno identifikovať práve testami na potravinovú intoleranciu.

Aké sú prejavy?

  • úzkosť, nespavosť a depresia

  • strata pozornosti, bolesť hlavy a chronická únava

  • syndróm dráždivého čreva

  • bolesť brucha, nadúvanie, hnačka a zápcha

  • problémy s dýchaním

  • kožné prejavy, akné a svrbenie pokožky

potravinova-intolerancia-zaludocne-tazkosti-medical-mkp
alergia-na-potraviny-svrbenie-medical-mkp

Test potravinovej intolerancie Unilabs 54

Diagnostický test skúma výskyt potravinovej intolerancie to vzorky krvi. Zisťuje prítomnosť protilátok typu G, ktoré sú spúšťačmi opakujúcich sa tráviacich problémov, ako napríklad bolesti brucha, nadúvanie, zápchy, hnačky, chronickej únavy, depresie a pod. Na základe kvantitatívneho vyhodnotenia pomôže objaviť, na ktoré konkrétne potraviny má pacient negatívnu, slabú, stredne silnú alebo veľmi silnú intoleranciu. Výsledky sú k dispozícii do 7 pracovných dní od odberu vzorky.

Odhalenie intolerancie
7 kategórií potravín

check-circle

mliečne výrobky a vajcia

check-circle

orechy a strukoviny

check-circle

obilniny

check-circle

zelenina

check-circle

ovocie

check-circle

ryby

check-circle

mäso