Viete, že potravinová intolerancia nie je potravinová alergia?

Nezamieňajme si potravinovú intoleranciu s potravinovou alergiou! Existencia potravinovej alergie je dobre známa, hlavne tým, ktorí na ňu trpia. Menej známe je to, že niektoré potraviny môžu škodiť nenápadne.

Na rozdiel od okamžitých príznakov potravinovej alergie, príznaky potravinovej intolerancie sa často objavujú niekoľko hodín alebo dokonca dní neskôr. Neznášanlivosť niektorých potravín je častou príčinou nejasných dlhodobých zdravotných ťažkostí, u niektorých ľudí sa môže prejaviť ako neznesiteľné bolesti hlavy, tráviace ťažkosti, rôzne kožné prejavy. V skutočnosti si mnohí ľudia trpiaci na potravinovú intoleranciu po stanovení diagnózy a po odstránení ich problému v potravinách uvedomujú, že boli vystavení príznakom potravinovej intolerancie po dlhú dobu. Výskyt potravinovej intolerancie je pomerne častý – odhaduje sa, že ňou trpí asi 45% obyvateľstva.

POROVNANIEPotravinová alergiaPotravinová intolerancia
Typ alergieTyp ITyp III
SprostredkovanáIgEIgG
Stupeň odozvyOkamžite po stykuOneskorená až do 72 hodín
MechanizmusNáhla produkcia histamínu Postupné formovanie Ag/Ab zhlukov a uvoľňovanie
„spúšťačov“ zápalu
Symptómy Klasická „alergická“ reakcia Symptómy ovplyvňujúce akýkoľvek
orgán alebo časť tela. Spravidla sa
prejavuje viac symptómov naraz.
ZávažnosťMôže byť smrteľná Nie je život-ohrozujúca
PermanenciaMôže trvať celý život Možno ju zvrátiť obmedzením alebo
redukciou príjmu problémových
potravín
DiagnostikaČasto sa dá aj samo-diagnostikovať Zriedkavo sa dá samo-diagnostikovať
Tzv. kožný skin-prick test Pozitívny Negatívny

Medzi najčastejšie reaktívne potraviny patria

  • Kravské mlieko
  • Pšenica
  • Vajcia
  • Kvasnice

Ktoré symptómy sprevádzajú potravinovú intoleranciu?

Potravinová intolerancia môže mať rôzne príznaky a môže ovplyvniť takmer každý orgán v ľudskom tele. Najčastejšie prejavy potravinovej intolerancie sú:úzkosť, depresie, strata pozornosti, chronická únava, bolesti hlavy, nespavosť, zadržiavanie vody, bolesti kĺbov, astma, tráviace ťažkosti ako bolesti brucha, nadúvanie, zápcha, hnačka, syndróm dráždivého čreva, problémy s hmotnosťou, kožné prejavy ako akné, svrbenie…

Čo sú protilátky?

Protilátka je špeciálny proteín vytváraný imunitným systémom človeka vtedy, keď sa do organizmu dostane nejaká cudzia látka (ako napr. vírus, baktéria alebo toxín). Telo začne na ochranu proti takýmto látkam produkovať protilátky tzv. imunoglobulíny ako reakcia imunitného systému na cudzie látky. Existuje niekoľko rôznych druhov imunoglobulínov, najznámejšie sú IgA, IgE, IgG, IgM.

Alergia na potraviny

Potravinová alergia je pomerne zriedkavá, jej výskyt sa odhaduje na 2,5% populácie. Pri styku s pôvodcom potravinovej alergie telo produkuje špecifické protilátky (IgE), imunitný systém zareaguje spustením alergickej reakcie, ktorá môže vyústiť až do anafylaktického šoku s následným ohrozením života.Medzi najčastejšie potravinové alergény sa radia arašidy, orechy (mandle a para orechy), vajcia, mlieko, ryby, kôrovce a pod.
Obvykle sa tieto príznaky objavia v priebehu niekoľkých minút po konzumácii, prípadne styku s danou potravinou a prejavuje sa vyrážkami, kýchaním, podráždením pokožky, opuchom, nádchou, hnačkou, zvracaním a pod.

Potravinová intolerancia (neznášanlivosť)

Vo všeobecnosti platí, že potraviny sa počas trávenia rozkladajú na jednotlivé časti ako sú aminokyseliny, cukry a pod. a tieto prejdú cez črevnú stenu do krvného obehu.Ak je tráviaci trakt sústavne zaťažený nevhodnými potravinami, môže to viesť k „syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva“. Ide o stav, kedy sa medzi jednotlivými bunkami črevnej sliznice vytvoria „ diery“, ktorými môžu do krvného obehu prenikať baktérie, toxíny a veľké molekuly potravín.Na tieto „telu cudzie látky“ , ktoré by sa za normálnych okolností do krvi nedostali, reaguje organizmus tvorbou protilátok zo skupiny IgG s prehnanou imunitnou reakciou, ktorej výsledkom sú zdravotné ťažkosti.
Na rozdiel od potravinovej alergie potravinovú intoleranciu spôsobuje iný typ imunoglobulínov – IgG protilátky, ktoré sa dajú identifikovať testami na potravinové intolerancie.Viaceré štúdie preukázali, že ak sa vylúčia zo stravy potraviny s vysokou hladinou IgG protilátok, majú priaznivý vplyv na zníženie príznakov potravinovej intolerancie.

Sú dva hlavné faktory, ktoré riadia vývoj potravinovej intolerancie založenej na tvorbe IgG protilátok

  1. potraviny konzumované v obrovských množstvách (často sa spájajú so zvýšenou produkciou protilátok)
  2. niektoré potraviny sú viac ‘imunogenické’ (schopné vyvolávať zvýšenú produkciu protilátok)

Keď je imunitný systém preťažený, tieto nerozpustné molekuly sa uložia v rôznych častiach tela, ako je napr. hlava, pľúcne tkanivo, žalúdok, črevný trakt, koža a kĺby, kde sa začínajú aj príznaky ako sú napr. bolesti hlavy, astma, dráždivé črevo, ekzémy, vyrážky, artritída…
Diagnostický test potravinovej intolerancie sa robí zo vzorky krvi odobratej zo špičky prsta.

TEST FoodDetective™.

Výsledok testu do jednej hodiny!

Testované potraviny (46 druhov)
Obilniny
pšenica, kukurica, tvrdá pšenica, glutén (lepok), ovos, ryža, raž
Orechy & strukoviny
mandle, para orechy, kešu, kakaové zrná, píniové orechy, vlašské orechy,
strukoviny (hrach, šošovica, fazuľa), sója
Mäso
hovädzie, kuracie, jahňacie, bravčové
Ryby
sladkovodné ryby (losos, pstruh), kôrovce (krevety, garnáty, kraby, homáre, mušle), tuniak, ryby s bielym mäsom (treska, treska škvrnitá, platesa)
Zelenina 
brokolica, kapusta, mrkva, zeler, uhorka, pór, korenie (červené, zelené, žlté),
zemiaky, paradajky
Ovocie
jablká, čierne ríbezle, grepfruity, melóny (ananásový melón, vodný melón), olivy, pomaranče & citróny, jahody
Iné
Vajcia (celé), kravské mlieko, cesnak, zázvor, hríby, čaj, kvasnice

Testovacia podložka, na ktorej sú nanesené potravinové extrakty ukáže, na ktorú z potravín sa vytvorili protilátky.

Ak sú pozitívne výsledky, znamená to zvýšenú produkciu protilátok na konkrétnu potravinu, a teda jej neznášanlivosť organizmom. Reakcie môžu byť mierne, stredné alebo silné.
Výživa a zdravie idú spolu ruka v ruke, pričom existuje niekoľko štandardných zásad, ktoré by ste mali dodržiavať, predtým ako zmeníte Váš stravovací plán.

TEST potravinovej intolerancie Unilabs 54

Laboratórne testovanie intolerancie potravín!

Diagnostický test potravinovej intolerancie na 54 potravín. Vyšetruje sa zo vzorky žilovej  krvi. Test je vhodný na zistenie prítomnosti špecifických imunoglobulínov typu G ako spúšťačov opakujúcich sa tráviacich ťažkostí, napríklad bolesti brucha, nadúvania, zápchy, hnačky, syndrómu dráždivého čreva; pri problémoch s hmotnosťou; kožných prejavoch ako akné, svrbenie; bolesti hlavy, nespavosť, úzkosť, depresia, strata pozornosti, chronická únava, zadržiavanie vody, bolesti kĺbov, astma a iné. Test odhalí na základe kvantitatívneho vyhodnotenia, na ktoré potraviny je negatívna, slabá, stredná, silná alebo veľmi silná intolerancia.

 Výsledky sú k dispozícii do 7 pracovných dní od prijatia vzorky.

Testované potraviny (54 druhov)

Mliečne výrobky a vajcia

Beta-laktoglobulín, Kazeín, Mlieko kravské, Mlieko kozie, Syr tavený, Vaječný bielok, Vaječný žĺtok

Obilniny
Jačmenná múka (Hordeum vulgare), Ovsená múka, Ryža (Oryza sativa), Pohánka (Fagopyrum esculentum), Pšeničná múka, Ražná múka (Secale cereale), Kukurica (Zea mays), Glutén (lepok)

Orechy & strukoviny
Orech lieskový (Corylus avellana), Mandľa (Amygdalus communis), Fazuľa biela (Phaseolus vulgaris), Orech arašidový (Arachis hypogaea), Orech vlašský (Juglans regia), Fazuľové lusky (Phaseolus vulgaris), Šošovica (Lens esculenta), Sója (Glycine max), Kakao (Theobroma cacao)

Mäso
Mäso hovädzie, Mäso kuracie, Mäso bravčové

Ryby
Losos (Salmo salar), Tuniak (Thunnus albacares), Treska obyčajná (Gadus morhua), Kreveta (Pandalus borealis)

Zelenina 
Zemiak (Solanum tuberosum), Brokolica (Brassica oleracea var. italica), Kapusta biela (Brassica oleracea), Paradajka (Solanum lycopersicum), Mrkva (Daucus carota), Cesnak (Allium sativum), Cibuľa (Allium cepa), Pór (Allium porrum)

Ovocie
Hrozno (Vitis vinifera), Pomaranč (Citrus sinensis), Kivi (Actinidia deliciosa), Jablko (Malus sylvestris), Banán (Musa spp.), Figa (Ficus carica)

Iné
S. cerevisiae (Pekárenské kvasinky), Kari korenie, Korenie čierne/biele, Horčica (Sinapis spp), Čierny čaj, Káva (Coffea spp.), Med, Vanilka (Vanilla planifolia), Huby mix 1 (hliva,šampión,shitake,liška)

 

PREČO ABSOLVOVAŤ TEST?

Rôznorodé prejavy diskomfortu zo strany gastrointestinálneho traktu a nálezy na koži patria po symptómoch zo strany dýchacích ciest k typickej trojici najčastejších ťažkostí, kvôli ktorým pacient navštívi lekára. Ťažkosti majú rôznu kvalitu, frekvenciu a dĺžku trvania, symptómy spojené s bolesťou brucha evokujú urgentný a klinicky mimoriadne závažný stav, zdanie ktorého dokáže navodiť aj intolerancia konkrétnej potraviny alebo potravinového aditíva. Nešpecifická symptomatológia intolerancie je taktiež príčinou častej zámeny s patofyziologicky odlišnými klinickými jednotkami (napr. alergie, choroby tráviacej sústavy a pod.), čo predlžuje utrpenie pacienta, zvyšuje jeho obavy, navodzuje úzkosť z potenciálne závažnej choroby pri nepoznaní diagnózy, odďaľuje diagnózu a v neposlednom rade dochádza k opakovaným návštevám odborných ambulancií bez uspokojivého záveru.

KTO MÔŽE TEST ABSOLVOVAŤ?

Vhodným kandidátom na toto vyšetrenie je pacient, ktorý je mesiace (aj roky) pravidelným návštevníkom ambulancie s nešpecifickými prejavmi na koži alebo s problémami gastrointestinálneho traktu, prípadne už absolvoval aj odborné vyšetrenie v imunologickej a gastroenterologickej ambulancii s negatívnym výsledkom, no jeho problémy pretrvávajú, resp. sa opakujú.

Vyšetrenie intolerancie potravín je vhodné aj ako prvé vyšetrenie, predchádzajúce finančne náročným vyšetreniam v odborných ambulanciách, za účelom diferenciálnej diagnostiky. Intoleranciu potravín možno testovať u detí aj dospelých.

AKO SPOZNAŤ MOŽNÚ INTOLERANCIU?

Bohužiaľ, intolerancia potravín a potravinových aditív nemá typickú a špecifickú symptomatológiu, na základe ktorej by bola rýchlo a ľahko identifikovaná. Na intoleranciu potravín je preto vhodné myslieť na úplnom začiatku zložitého diferenciálno-diagnostického procesu u pacienta najčastejšie s nešpecifickými symptómami zo strany tráviaceho traktu ako je: nafukovanie, prelievanie obsahu čriev, hnačka alebo zápcha často v spojitosti s bolesťami brucha, ktoré môžu byť aj intenzívneho charakteru. Z kožných nálezov to býva žihľavka alebo ohraničené svrbivé lézie s časovo obmedzeným trvaním. Pacient s intoleranciou na potravinu máva súčasne pri vyššie popisovaných symptómoch aj bolesti hlavy a pociťuje malátnosť ako pri horúčke, čo je vlastne celková reakciu organizmu na prebiehajúci diskomfort.

AKO SI PORADIŤ S VÝSLEDKOM…

Výsledok špecifického IgG pre každú jednu položku zo zoznamu je uvedený v jednotkách kU/l. Podľa hodnoty výsledku je možné zaradiť tento výsledok do jednej z 5 tried nasledovne:

trieda 0: koncentrácia 0 – 7,50 → negatívne/neboli zistené špecifické protilátky

trieda 1: koncentrácia 7,51 – 12,50 → slabá pozitivita, podozrenie/protilátky vo fyziologickom rozmedzí, nie je spojenie s žiadnym zjavným ochorením

trieda 2: koncentrácia 12,51 – 20,00 → zvýšené/možná zvýšená vnímavosť, citlivosť

trieda 3: koncentrácia 20,01 – 50,00 → pozitívne/pravdepodobná intolerancia

trieda 4: koncentrácia 50,01 a viac → vysoko pozitívne/stav spojený s vysokou vnímavosťou a zjavnými prejavmi intolerancie

TEST FoodPrint®.

Laboratórne testovanie intolerancie potravín!

Je dnes najpresnejšie a veľmi komplexné laboratórne testovanie Potravinových intolerancií, ktoré sa využíva k identifikácii špecifických protilátok IgG na potraviny zo vzorky kapilárnej krvi. Testujeme naraz viac ako 220 druhov potravín. Pri testovaní sa využíva immunoassay microarray technológia ktorá dnes patrí k najpresnejším na svete.

Všetko čo potrebujete k vykonaniu testu je odobratie pár kvapiek – vzorka vašej krvi z prsta.  Vyberiete si ktorý test vám vyhovuje. 

Výsledky sú k dispozícii do 10 pracovných dní od prijatia vzorky.

FoodPrint® umožňuje širokú škálu potravinových panelov /napr. TEST Elisa Screen 40, TEST Elisa Screen 93, TEST FoodPrint 120+, TEST FoodPrint 200+/.

FoodPrint® Report je dodávaný v dvoch formátoch naraz:

1.rozdelenie potravín podľa skupín . Vychádzame  z podobných typov potravín. Toto rozdelenie je veľmi praktické pre nastavenie jedálneho lístka a rotáciu potravín.

2.rozdelenie podľa intenzity reakcie na jednotlivé potraviny /  0- 160  u/ml  / Okrem najpresnejšieho číselného vyhodnotenia aké je dnes dostupné , sú potraviny rozdelené do skupín:

NORMÁLNE (  menej ako 23 U/ml  )
HRANIČNÉ   (  24-29   U/ml)
ZVÝŠENÉ     (  viac ako 30 U/ml  )

Pozrieť príklad reportu  TU.

FoodPrint® REPORT

https://www.sepea.sk/wp-content/uploads/2016/01/Patient-2-FP200-200_SK.pdf

ELISA SCREEN REPORT

https://www.sepea.sk/wp-content/uploads/2018/02/vzorov%C3%BD-report-pre-ELISA-SCREEN-93.pdf

Potraviny  v kategórii HRANIČNÉ sa odporúča v jedálnom lístku rotovať , preto je  dôležité keď náš klient dostane report v ktorom má presne vyčíslené hodnoty pre každú potravinu   ( 0- 160 U/ml  )

Z tohto dôvodu je vyhodnotenie testu  FoodPrint® považované odbornou verejnosťou za najsofistikovanejšie aké je dnes možné klientom ponúknuť.

Každý klient spolu s reportom dostáva všeobecného sprievodcu stravovaním pri intolerancii potravín.

Reaktivita protilátky na každú jednu potravinu ( jej presné číselné vyhodnotenie) umožňuje individuálne nastaviť jedálny lístok tak aby bol diétny režim vyvážený.

Zistenie, že trpíte neznášanlivosťou na niektoré potraviny, nie je koniec,  je to len začiatok, ako sa naučiť jesť inak. Zistíte, že odstránenie problémových potravín Vám umožní viesť omnoho plnohodnotnejší život, bez symptómov, ktoré často spôsobujú problémy dlhé roky.

ZMENA STRAVOVACÍCH NÁVYKOV:

Výživa a zdravie idú ruka v ruke, sú však určité štandardné pravidlá ktoré je potrebné dodržiavať, kým zmeníte diétny režim.

  • Je vhodné konzultovať svoje navrhované diétne zmeny s odborným zdravotníckym pracovníkom, napr. lekárom , odborníkom na výživu alebo dietológom.
  • Plánovať a organizovať si nákup potravín v predstihu.
  • Poznať zloženie potravín, ktoré môžete jesť. Mnoho hotových jedál a polotovarov obsahuje rôzne prísady, ktoré nemusia byť nutne spojené s výrobkom, a preto je dôležité vždy skontrolovať štítky.
  • Skôr ako sa sústrediť na to, čo nemôžete jesť, je často pozitívnejšie sa sústrediť na všetky dobré veci, ktoré jesť môžete
  • Je veľmi dôležité mať zdravú, vyváženú stravu. Pestrosťou , sa dá získať mnoho ďalších živín a znižuje sa riziko ďalších intolerancií.
  • Odstránenie problémovej potraviny vám umožní prehodnotiť svoj životný štýl a výber potravín. Možno budete chcieť pracovať s nutričným terapeutom, alebo s dietológom.

Dodržiavanie vyváženej stravy pri vylúčení určitých potravín

Pokiaľ test ukáže výsledky, ktoré znamenajú zvýšenú úroveň protilátok na určitú potravinu, je vhodné vzdať sa konkrétnej potraviny najmenej na 3 mesiace. Následne, ale už aj počas tohto obdobia, možno očakávať postupný ústup symptómov. Odstránenie problémovej potraviny z jedálnička umožní vhodný výber jedál. Možno sa budete odteraz viac zaujímať o výživovú hodnotu potravín ktoré konzumujete a identifikovať také skupiny potravín, ktoré by mohli z výživového hľadiska chýbať alebo by mohli byť obmedzujúce.

Kto by si mal spraviť test potravinovej intolerancie?

Ak pozorujete na sebe niektorý z hore uvedených príznakov a už ste absolvovali vyšetrenia , ktoré neodhalili príčinu vašich ťažkostí, potom by bolo skutočne vhodné, dať si spraviť test potravinovej intolerancie.

Objednajte sa na test potravinovej intolerancie ešte dnes na tel. čísle:
0910 336 236 alebo 037/69 69 811

 

Prečítajte si

Doprajte si bezbolestnú starostlivosť

27.11.2019

Ako sa starať o pleť počas zimy: 3 kroky k zdravšej pokožke

Chlad našej pokožke neprospieva Studený vietor, zima, mráz… Neklamné znaky počasia, že sme sa v kalendári opäť raz prehupli do chladného obdobia. Aj keď si navrstvíme naše oblečenie, určité časti tela predsa len zostanú nechránené. Najcitlivejším miestom je pritom práve naša tvár. Vplyvom počasia a zhoršených poveternostných podmienok sa začne vysúšať, dehydrovať, badať na nej šupinky, fľaky

Čítajte viac
29.10.2019

Viete, čo ohrozuje krásu vašich vlasov?

Základom je správna starostlivosť o vlasy Mnoho žien, v snahe vyzerať čo najlepšie, podlieha syndrómu častého umývanie vlasov. Samozrejme, že žiadna z nás nechce chodiť po svete s mastnými vlasmi plnými nečistôt, no treba myslieť na fakt, že čím častejšie ich budeme umývať, tým viac sa nám budú mastiť. Nesmierne dôležitým je aj správny druh kozmetiky, ktorú na

Čítajte viac
03.08.2015

7 faktov, ktoré vám ešte nikto nepovedal o celulitíde

Aj vám sa už stalo, že ste si chceli obliecť krátke mini šaty, ale zastavila vás predstava desivých pohľadov na vaše nohy? Strašiak menom celulitída trápi skoro každú z nás a najmä počas letných dní nám práve tento nepriateľ uberá na sebavedomí. V tomto článku sa dozviete o 7 faktoch, ktoré vám ešte nikto nepovedal

Čítajte viac

Nezáväzná konzultácia

Po zadaní údajov vás budeme kontaktovať telefonicky.