Test intolerancie potravín

Viete, že potravinová intolerancia nie je potravinová alergia?

Nezamieňajme si potravinovú intoleranciu s potravinovou alergiou! Existencia potravinovej alergie je dobre známa, hlavne tým, ktorí na ňu trpia. Menej známe je to, že niektoré potraviny môžu škodiť nenápadne.

Na rozdiel od okamžitých príznakov potravinovej alergie, príznaky potravinovej intolerancie sa často objavujú niekoľko hodín alebo dokonca dní neskôr. Neznášanlivosť niektorých potravín je častou príčinou nejasných dlhodobých zdravotných ťažkostí, u niektorých ľudí sa môže prejaviť ako neznesiteľné bolesti hlavy, tráviace ťažkosti, rôzne kožné prejavy. V skutočnosti si mnohí ľudia trpiaci na potravinovú intoleranciu po stanovení diagnózy a po odstránení ich problému v potravinách uvedomujú, že boli vystavení príznakom potravinovej intolerancie po dlhú dobu. Výskyt potravinovej intolerancie je pomerne častý – odhaduje sa, že ňou trpí asi 45% obyvateľstva.

Medzi najčastejšie reaktívne potraviny patria

  • Kravské mlieko
  • Pšenica
  • Vajcia
  • Kvasnice

Ktoré symptómy sprevádzajú potravinovú intoleranciu?

Potravinová intolerancia môže mať rôzne príznaky a môže ovplyvniť takmer každý orgán v ľudskom tele. Najčastejšie prejavy potravinovej intolerancie sú:úzkosť, depresie, strata pozornosti, chronická únava, bolesti hlavy, nespavosť, zadržiavanie vody, bolesti kĺbov, astma, tráviace ťažkosti ako bolesti brucha, nadúvanie, zápcha, hnačka, syndróm dráždivého čreva, problémy s hmotnosťou, kožné prejavy ako akné, svrbenie…

Čo sú protilátky?

Protilátka je špeciálny proteín vytváraný imunitným systémom človeka vtedy, keď sa do organizmu dostane nejaká cudzia látka (ako napr. vírus, baktéria alebo toxín). Telo začne na ochranu proti takýmto látkam produkovať protilátky tzv. imunoglobulíny ako reakcia imunitného systému na cudzie látky. Existuje niekoľko rôznych druhov imunoglobulínov, najznámejšie sú IgA, IgE, IgG, IgM.

Alergia na potraviny

Potravinová alergia je pomerne zriedkavá, jej výskyt sa odhaduje na 2,5% populácie. Pri styku s pôvodcom potravinovej alergie telo produkuje špecifické protilátky (IgE), imunitný systém zareaguje spustením alergickej reakcie, ktorá môže vyústiť až do anafylaktického šoku s následným ohrozením života.Medzi najčastejšie potravinové alergény sa radia arašidy, orechy (mandle a para orechy), vajcia, mlieko, ryby, kôrovce a pod.
Obvykle sa tieto príznaky objavia v priebehu niekoľkých minút po konzumácii, prípadne styku s danou potravinou a prejavuje sa vyrážkami, kýchaním, podráždením pokožky, opuchom, nádchou, hnačkou, zvracaním a pod.

Potravinová intolerancia (neznášanlivosť)

Vo všeobecnosti platí, že potraviny sa počas trávenia rozkladajú na jednotlivé časti ako sú aminokyseliny, cukry a pod. a tieto prejdú cez črevnú stenu do krvného obehu.Ak je tráviaci trakt sústavne zaťažený nevhodnými potravinami, môže to viesť k „syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva“. Ide o stav, kedy sa medzi jednotlivými bunkami črevnej sliznice vytvoria „ diery“, ktorými môžu do krvného obehu prenikať baktérie, toxíny a veľké molekuly potravín.Na tieto „telu cudzie látky“ , ktoré by sa za normálnych okolností do krvi nedostali, reaguje organizmus tvorbou protilátok zo skupiny IgG s prehnanou imunitnou reakciou, ktorej výsledkom sú zdravotné ťažkosti.
Na rozdiel od potravinovej alergie potravinovú intoleranciu spôsobuje iný typ imunoglobulínov – IgG protilátky, ktoré sa dajú identifikovať testami na potravinové intolerancie.Viaceré štúdie preukázali, že ak sa vylúčia zo stravy potraviny s vysokou hladinou IgG protilátok, majú priaznivý vplyv na zníženie príznakov potravinovej intolerancie.

Sú dva hlavné faktory, ktoré riadia vývoj potravinovej intolerancie založenej na tvorbe IgG protilátok

1. potraviny konzumované v obrovských množstvách (často sa spájajú so zvýšenou produkciou protilátok)
2. niektoré potraviny sú viac ‘imunogenické’ (schopné vyvolávať zvýšenú produkciu protilátok)

Keď je imunitný systém preťažený, tieto nerozpustné molekuly sa uložia v rôznych častiach tela, ako je napr. hlava, pľúcne tkanivo, žalúdok, črevný trakt, koža a kĺby, kde sa začínajú aj príznaky ako sú napr. bolesti hlavy, astma, dráždivé črevo, ekzémy, vyrážky, artritída…
Diagnostický test potravinovej intolerancie sa robí zo vzorky krvi odobratej zo špičky prsta. Testovacia podložka, na ktorej sú nanesené potravinové extrakty ukáže, na ktorú z potravín sa vytvorili protilátky.

Výsledok testu do jednej hodiny!

Testované potraviny (46 druhov)
Obilniny

pšenica, kukurica, tvrdá pšenica, glutén (lepok), ovos, ryža, raž
Orechy & strukoviny
mandle, para orechy, kešu, kakaové zrná, píniové orechy, vlašské orechy,
strukoviny (hrach, šošovica, fazuľa), sója
Mäso
hovädzie, kuracie, jahňacie, bravčové
Ryby
sladkovodné ryby (losos, pstruh), kôrovce (krevety, garnáty, kraby, homáre, mušle), tuniak, ryby s bielym mäsom (treska, treska škvrnitá, platesa)
Zelenina
brokolica, kapusta, mrkva, zeler, uhorka, pór, korenie (červené, zelené, žlté),
zemiaky, paradajky
Ovocie
jablká, čierne ríbezle, grepfruity, melóny (ananásový melón, vodný melón), olivy, pomaranče & citróny, jahody
Iné
Vajcia (celé), kravské mlieko, cesnak, zázvor, hríby, čaj, kvasnice
Ak sú pozitívne výsledky, znamená to zvýšenú produkciu protilátok na konkrétnu potravinu, a teda jej neznášanlivosť organizmom. Reakcie môžu byť mierne, stredné alebo silné.
Výživa a zdravie idú spolu ruka v ruke, pričom existuje niekoľko štandardných zásad, ktoré by ste mali dodržiavať, predtým ako zmeníte Váš stravovací plán.

Dodržiavanie vyváženej stravy pri vylúčení určitých potravín

Pokiaľ test ukáže výsledky, ktoré znamenajú zvýšenú úroveň protilátok na určitú potravinu, je vhodné vzdať sa konkrétnej potraviny najmenej na 3 mesiace. Následne, ale už aj počas tohto obdobia, možno očakávať postupný ústup symptómov.Odstránenie problémovej potraviny z jedálnička umožní vhodný výber jedál.Možno sa budete odteraz viac zaujímať o výživovú hodnotu potravín ktoré konzumujete a identifikovať také skupiny potravín, ktoré by mohli z výživového hľadiska chýbať alebo by mohli byť obmedzujúce.

Kto by si mal spraviť test potravinovej intolerancie?

Ak pozorujete na sebe niektorý z hore uvedených príznakov a už ste absolvovali vyšetrenia , ktoré neodhalili príčinu vašich ťažkostí, potom by bolo skutočne vhodné, dať si spraviť test potravinovej intolerancie.

Objednajte sa na test potravinovej intolerancie ešte dnes na tel. čísle:

0910 336 236 alebo 037/69 69 811

 

Newsletter

Loading...Loading...
Chcete dostávať aktuálne novinky e-mailom?
 

Nájdete nás aj na facebooku a twitteri

 
 
MEDICAL MKP Nitra
Výstavná 23, 949 01 Nitra
T +421 37 69 69 811
M +421 910 336 236
E laser@medicalmkp.sk



Centrum preventívnej medicíny MEDICAL MKP je ambulantný komplex s hlavným zameraním na liečebno-preventívnu zdravotnú starostlivosť. Či už ide o štandardnú zdravotnú starostlivosť, preventívne prehliadky alebo nadštandardné služby, na slovo „preventívny“ kladieme skutočne veľký dôraz. Preto sú v MEDICAL MKP samozrejmosťou aj nadštandardné služby ako napríklad test potravinovej intolerancie, vyšetrenie ciev arteriografom, liečba kĺbov vlastnou krvou Arthrex a iné. Zárukou kvality nášho centra sú naše dlhoročné skúsenosti, erudovaný tím odborníkov a moderné technické vybavenie.
© 2012 MEDICAL MKP, MUDr. Katarína Plevová, s.r.o., všetky práva vyhradené.
Publikovať, kopírovať a rozširovať akúkoľvek časť webstránok je povolené výhradne so súhlasom autora.
Tvorba webstránokZonemedia.sk